|

Turskoj tri milijarde eura za izbjeglice i otvaranje poglavlja 17

Turskoj tri milijarde eura za izbjeglice i otvaranje poglavlja 17
45
A
Anadolija
29.11.2015. u 22:23
157
komentara
45

dijeljenja
1/6 Foto: Anadolija
2/6 Foto: Anadolija
3/6 Foto: Anadolija
4/6 Foto: Anadolija
5/6 Foto: Anadolija
6/6 Foto: Anadolija
Evropska unija i Turska na današnjem Samitu u Briselu dogovorile su ubrzanje procesa pristupanja Turske EU, ukoliko Ankara poduzme korake u zaustavljaju protoka izbjeglica u Evropu.
Poglavlje 17 o pitanjima ekonomije bit će otvoreno 14. decembra kao i bezvizni režim za građane Turske čija implementacije se očekuje u oktobru naredne godine. Sve to bit će odobreno ukoliko Ankara ispuni kriterije u dogovorenoj mapi puta. 

Evropska unija danas je također odobrila tri milijarde eura kako bi se zadovoljile potrebe dva miliona sirijskih izbjeglica koje su trenutno u Turskoj. 

"Ove tri milijarde eura nisu date Turskoj. To je dato sirijskim izbjeglicama. Mogu garantovati da će Turska ispuniti obećanja iz zajedničkog akcionog plana. Naš krajnji cilj je da uradimo prevenciju krijumčarenja ljudima i spriječimo sve vrste kriminalnih aktivnosti u vezi sa izbjeglicama", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i čelnikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Tokom današenjeg Samita čelnika EU i Turske zaključeno je kako pitanje Kipra ostaje glavna prepreka za pristupanje Turske kao i nekoliko poglavlja koja je blokirala grčka, kiparska administracija. Od 35 poglavlja, koja moraju biti implementirana kako bi se Turska priključila 28-članom bloku, samo 13 njih je ispitano.

"Kipar je važan korak. Vrlo sam optimističan nakon posjete Kipru, stvari se kreću u dobrom smjeru", rekao je Juncker.
Prijavi grešku


Komentari (157)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...