Svijet
0

Turski vojnici ubili 15 kurdskih gerilaca u sukobima u Turskoj

FENA
Turski vojnici ubili su 15 kurdskih gerilaca u sukobima u nedjelju u sve napetijem regionu na granici s Irakom u kojem su neki od separatista potražili utočište, navodi se u novinskim izvještajima. Turski premijer pozvao je na jedinstvo između Turaka i Kurda u borbi protiv pobunjenika. Sukob se desio u većinskoj kurdskoj pokrajini Tunceli, koja nije u blizini granice s Irakom gdje se većina nedavnih sukoba desila. Ured guvernera za Tunceli potvrdio je da je bilo sukoba u pokrajini ali nije pružio brojke žrtava.

Državna novinska agencija Anadolija javila je da su borbe počele u nedjelju ujutro i da su turske trupe imale podršku helikoptera s topovnjačama. Snage sigurnosti zatvorile su najveći autoput koji vodi do Pulumurama javila je agencija. U vijesti se ne pominju žrtve, prenosi AP.

Tunceli je oko 550 km sjeveroistočno od pokrajine Sirnak i 600 km sjeveroistočno od Hakkarija, pokrajine u kojoj se najviše posljednjih sukoba s pobunjenicima desilo. Sirnak i Nakkari graniče s Irakom.

"Sve dok smo čvrsto povezani zajedno, izdajnički separatistički teroristički napadi nikada neće ostvariti svoj cilj", izjavio je premijer Recep Tayyip Erdogan u poruci uoči proslave 29. oktobra kojom se obilježava 84. godišnjica Turske Republike.

"Još jednom želim da objavim: borba koju vodimo protiv terorizma koji ima za cilj da uništi naše jedinstvo i ustavni poredak nastavit će se s vjerom i odlučnošću", izjavio je Erdogan.