Svijet
0

Turski vojni konvoj krenuo ka iračkoj granici, masovne demonstracije širom zemlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Deseci vojnih vozila u ponedjeljak su bili na putu prema iračkoj granici a demonstranti su zahtijevali oštriju akciju protiv kurdskih pobunjenika, dan nakon što je 12 turskih vojnika ubijeno iz zasjede. Napad je gurnuo Tursku bliže mogućem vojnom upadu u Irak s ciljem slamanja pobunjenika koji se tamo kriju.

Kamerman TV vijesti Associated Pressa vidio je konvoj od 50 vojnih vozila nakrcanih vojnicima i oružjem kako polazi iz jugoistočnog grada Sirnaka ka Uludereu, bliže granici s Irakom.

Nije jasno da li su vozila poslana kao pojačanje vojnicima angažiranim u borbama s pobunjenicima na turskom tlu ili su to priprema za moguću prekograničnu operaciju. Deseci hiljada turskih vojnika već su razmješteni u pograničnoj regiji.

Prokurdska novinska agencija Firat, sa sjedištem u Belgiji, objavila je sedam imena za koja tvrdi da su imena turskih vojnika koje su navodno oteli separatistički borci iz zasjede u nedjelju.

Turska privatna televizija NTV javila da je i osmi vojnik također zarobljen, ali nije objavila njegovo ime. Vlada nije potvrdila taj izvještaj.

U zasjedi gerilaca u nedjelju je ubijeno 12 vojnika, što je izazvalo bijes ionako nezadovoljne javnosti, dok su nacionalisti predvodili demonstracije a opozicijski lideri pozivali na trenutnu akciju protiv pobunjeničkih baza u Iraku usprkos apelima za suzdržavanje iz Iraka, SAD-a i od evropskih lidera.

Oko 2000 demonstranata u Istanbulu, većinom pripadnika opozicijske stranke, osudilo je napad i zatražilo je od vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana da podnese ostavku, javila je privatna novinska agencija Dogan.

Demonstranti su se također okupili u Ankari i u mediteranskom lučkom gradu Mersinu. Oko 13.000 školske djece u Bileciku, u istočnoj Turskoj, održalo je minutu šutnje s ljudima koji su marširali glavnom ulicom mašući turskom zastavom, javila je državna novinska agencija Anadolija.

U Bursi, na sjeverozapadu Turske, neki demonstranti došli su do vojnog ureda za regrutaciju i zatražili da ih se regrutira za borbu protiv pobunjenika.