Raste napetost s Izraelom
0

Turski ratni brodovi ulaze u vode istočnog Mediterana

Sarajevo-x.com
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će njegova zemlja u budućnosti osigurati pratnju (ratne brodove) za brodove koji putuju u pojas Gaze.

Govoreći za Al Jazeeru, Erdogan je također kazao kako je Turska poduzela korake kako bi se spriječilo da Izrael jednostrano iskorištava prirodne resurse u istočnom Mediteranu. Govorio je u jeku porasta tenzija između dvije zemlje budući da se Izrael odbio izviniti za napad njegovih komandosa kad je poginulo devet turskih aktivista koji su prevozili humanitarnu pomoć za Gazu u maju prošle godine. Turska je već obustavila vojne sporazume s Izraelom i protjerala njihovog ambasadora iz Ankare.

Erdogan je istakao i kako će slučaj izraelske blokade Gaze biti proslijeđen Međunarodnom sudu pravde.

BBC-ev dopisnik iz Istanbula međutim ističe kako Tursku odluka da poveća svoje prisustvo u vodama istočnog Mediterana nije nimalo naivna. To se, navodi dopisnik, neće dogoditi samo kako bi se zaštitili turski humanitarci, već i zbog toga što je Turska protiv istraživanja pod pokroviteljstvom Vlade Kipra u vezi s postojanjem plina na ovom području, koje Turska ne priznaje kao teritorijalne vode Kipra. Izrael, međutim, očekuje da tu pronađe izvor plina za budućnost, što bi moglo dovesti do još jednog problema uz spor koji traje 50 godina, između Turske i Grčke, u vezi s Kiprom.

"Izrael je počeo s izjavama da ima pravo djelovati u ekskluzivnom privrednom području u Sredozemlju. Vidjet ćete da neće imati to pravo jer je Turska, kao jamac Turske republike sjeverni Kipar, poduzela korake u tom području", rekao je Erdogan.

Izraelska strana se nije oglasila u vezi s ovim pitanjem, prenosi BBC.