Ulažu u nove projekte
0

Turski proizvođač dronova najavljuje: Naš bespilotni avion dobit će i hipersoničnu varijantu

V. K.
Bespilotni avion turske proizvodnje (Foto: Twitter)
Bespilotni avion turske proizvodnje (Foto: Twitter)
Turski proizvođač dronova Baykar najavio je kako planiraju napraviti hipersoničnu varijantu svog bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kızılelma.

Direktor kompanije Selcuk Bayraktar govorio je o karakteristikama prvog domaćeg bespilotnog borbenog aviona te je rekao kako će on imati sposobnost borbe protiv drugih ratnih aviona.

"Njegovo vrijeme leta je nekoliko puta duže u odnosu na Baykarovu najnoviju bespilotnu letjelicu Akinci. Čak planiramo napraviti i hipersoničnu varijantu aviona", rekao je Bayraktar.

Osim unapređenja karakteristika borbenog aviona, Bayraktar je najavio kako će kompanija započeti inicijativu vezanu za svemir te da imaju ciljeve koje treba dostići u narednih pet do deset godina.

"Naš cilj je da razvijemo sistem komunikacije i globalnog pozicioniranja sa niskim orbitalnim konstelacijama. Iz ove inicijative će proizaći nova priča o Baykaru", poručio je direktor.

Inače, prvi bespilotni avion turske proizvodnje obavio je prvi let sredinom decembra.

"Naš 20-godišnji san u našoj nacionalnoj dron avanturi danas se ostvario! Bayraktar Kizilelma, prvi turski vojni avion bez posade, obavio je svoj prvi let", napisao je tada Bayraktar na svom Twitter profilu.