Turski premijer se izvinio za ubijanje Kurda tridesetih godina

F
FENA
23.11.2011. u 16:15
0
1
Turski premijer se izvinio za ubijanje Kurda tridesetih godina
0
Turski premijer se izvinio za ubijanje Kurda tridesetih godina Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan prvi put se u ime Turske izvinio za žestoku oružanu kampanju koja je imala za cilj savladavanje kurdske pobune na istoku zemlje 1930-ih godina, kada je bilo više hiljada mrtvih.
"Ako je potrebno izviniti se u ime države, izvinit ću se i izvinjavam se", kazao je on u govoru pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari.

Pozivajući se na jedan službeni dokument iz tog vremena, Erdogan je kazao da je 13.806 ljudi ubijeno u zračnim i kopnenim bombardiranjima, za kojim su uslijedila samovoljna ubijanja u pokrajini Dersim naseljenoj Kurdima Alevis, muslimanske heterodoksne konfesije, bliske šiizmu.

Tako je Erdogan razbio tabu u Turskoj o ovom masakrima, nakon kojih je, prema različitim izvorima, ostalo na hiljade mrtvih.

"Dersim predstavlja jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja naše savremene povijesti", naglasio je Erdogan, ocijenivši da treba rasvijetliti ovaj događaj.

On je također pozvao glavnu opozicijsku stranku u parlamentu, Republikansku narodnu stranku (CHP), koju je osnovao Ataturk i koja je vladala u Turskoj do 1946. godine, da preuzme odgovornost za ovaj događaj.

"Oni koji nemaju hrabrosti da se sjećaju mračnih stranica svoje povijesti ne mogu graditi budućnost", kazao je Erdogan.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: