{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turski premijer se izvinio za ubijanje Kurda tridesetih godina

F
23.11.2011. u 16:15
0
1
Turski premijer se izvinio za ubijanje Kurda tridesetih godina
0
Turski premijer se izvinio za ubijanje Kurda tridesetih godina
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan prvi put se u ime Turske izvinio za žestoku oružanu kampanju koja je imala za cilj savladavanje kurdske pobune na istoku zemlje 1930-ih godina, kada je bilo više hiljada mrtvih.
"Ako je potrebno izviniti se u ime države, izvinit ću se i izvinjavam se", kazao je on u govoru pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari.

Pozivajući se na jedan službeni dokument iz tog vremena, Erdogan je kazao da je 13.806 ljudi ubijeno u zračnim i kopnenim bombardiranjima, za kojim su uslijedila samovoljna ubijanja u pokrajini Dersim naseljenoj Kurdima Alevis, muslimanske heterodoksne konfesije, bliske šiizmu.

Tako je Erdogan razbio tabu u Turskoj o ovom masakrima, nakon kojih je, prema različitim izvorima, ostalo na hiljade mrtvih.

"Dersim predstavlja jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja naše savremene povijesti", naglasio je Erdogan, ocijenivši da treba rasvijetliti ovaj događaj.

On je također pozvao glavnu opozicijsku stranku u parlamentu, Republikansku narodnu stranku (CHP), koju je osnovao Ataturk i koja je vladala u Turskoj do 1946. godine, da preuzme odgovornost za ovaj događaj.

"Oni koji nemaju hrabrosti da se sjećaju mračnih stranica svoje povijesti ne mogu graditi budućnost", kazao je Erdogan.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: