Svijet
0

Turski predsjednik stigao u povijesnu posjetu Armeniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski predsjednik Abdullah Gul stigao je u subotu popodne u glavni grad Armenije Erevan u povijesnu posjetu koju komentatori ocjenjuju kao početak ublažavanja nategnutih odnosa dviju zemalja, javljaju agencije.

Brojni pripadnici snaga sigurnosti osiguravali su aerodrom Zvartnots na kojem je Gula dočekala manja skupina deminstranata, a policija je zatvorila glavne ceste kojima je od aerodroma Gul stigao na sastanak s armenskim predsjednikom Sergeom Sarkisijanom, javlja dpa.

Nakon sastanka predviđen je odlazak na kvalifikacijsku utakmicu za svjetsko prvenstvo 2010. između Armenije i Turske.

Gulova posjeta prva je posjeta turskoga šefa države Armeniji od 1991. kad je s raspadom Sovjetskog saveza Armenija stekla nezavisnost.

Povijesna posjeta Erevanu omogućit će Ankari da utvrdi svoj položaj nezaobilaznog sugovornika u vođenju regionalnih kriza, ocijenili su analitičari.

Nekoliko posljednjih mjeseci turska diplomatija sve češće posreduje između susjednih zemalja, Sirije i Izraela, a u Turskoj se vode i pregovori tih dviju zemalja, kao i između Irana i zapadnih sila o pitanju iranskog nuklearnog programa.

Nakon što su se početkom augusta Gruzija i Rusija sukobile oko nadzora nad Južnom Osetijom, Ankara je ponovno ponudila svoje usluge i predložila osnivanje foruma suradnje za Kavkaz s ciljem uspostave regionalne stabilnosti.

Stručnjaci za međunarodne odnose naglašavaju da, kako bi opstala kao vjerodostojna mirovna snaga, Turska mora početi proces normalizacije s Armenijom, jednom od posljednjih zemalja s kojom postoje napetosti.

"Velikoj zemlji poput Turske sa 70 milijuna stanovnika ne treba Armenija, ali to je posljednja zemlja s kojom ona nije riješila sporove, a prva je etapa uspostava dijaloga", ocijenio je stručnjak za međunarodne odnose pri institutu USAK.

Profesor za međunarodne odnose na sveučilištu Galatasaray Beril Dedeoglu dodao je da "Turska sebi ne može dopustiti da je vide kao zemlju u sukobu s malim zemljama što je okružuju", javlja AFP.

Turska je prekinula diplomatske odnose s Armenijom protestirajući zbog armenskog nadzora pokrajine Nagorno-Karabaha, zbog koje je Armenija devedesetih ratovala s turskim saveznikom Azerbejdžanom.

Turska i Armenija u sporu su i zbog pitanja jesu li Armenci koje su pobili otomanski Turci tokom Prvoga svjetskog rata, bili žrtve genocida.

Armenija želi da Turska prizna, kako ga naziva, sustavan

genocid Armenaca. Turska odlučno opovrgava te optužbe i tvrdi da su u borbama ginuli i kršćanski Armenci i muslimanski Turci.