{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turski predsjednik Gul odobrio Zakon o konzumaciji alkohola

A
10.6.2013. u 22:27
79
75
Turski predsjednik Gul odobrio Zakon o konzumaciji alkohola
79
Turski predsjednik Gul odobrio Zakon o konzumaciji alkohola
Abdulah Gul
Predsjednik Turske Abdullah Gul odobrio je Zakon o konzumaciji i prodaji alkoholnih pića u okviru izmjena i dopuna regulativa o prometu alkohola, duhanskih prerađevina i narkotika, saopšteno je iz Predsjedništva Turske.
Prema zakonu za čije provođenje, nakon potpisa predsjednika Gula nije ostalo prepreka, alkoholna pića neće biti dostupna u maloprodaji u vremenu od 22:00 do 6:00 sati ujutro, a na ambalaži alkoholnih pića bit će tiskana upozorenja o štetnosti alkohola na turskom jeziku. Zakon predviđa zabranu reklamiranja alkoholnih pića, osim ako se radi o međunarodnim promocijama.

Objekti sa dozvolama za točenje alkohola bit će u mogućnosti koristiti materijale promotivnog sadržaja, dok će takvi materijali biti zabranjeni u sadržajima filmova ili televizijskih serija.

Zakon predviđa oštrije sankcije za prodaju alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, a prekršaji te vrste bit će sankcionisani po Zakonu o zaštiti javnog zdravstva. Prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina bit će sankcionisana novčanom, ali i zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Alkoholna pića, prema zakonu, neće biti prodavana u studentskim domovima, obrazovnim institucijama niti u odmaralištima u neposrednoj blizini autoputeva. Zakon predviđa i zabranu prodaje alkoholnih pića na stadionima, sportskim dvoranama i drugim mjestima predviđenim za sportske događaje praćene masovnim okupljanjima. Prekršaji će biti sankcionisani novčanom kaznom u visini od oko pet hiljada eura.

Objekti u kojima se toče ili prodaju alkoholna pića imat će posebne dozvole za tu djelatnost, koje će im izdati nadležne institucije.

Predstavnici turske vlade odgovarajući na ranije polemike, u kojima je pomenuti zakon okarakterisan prestrogim, izjavili su da je zakon blizak regulativama Evropske unije (EU) te kao primjer naveli neke od zemalja članica EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: