Svijet
0

Turski parlament ponovo glasa o reformi ustava

FENA
Turski parlament je u ponedjeljak sazvan da ponovo glasa o reformi ustava kako bi se predsjednika republike moglo birati na direktnim izborima, što je sadašnji šef države Ahmet Necdet Sezer pokušao blokirati.

Radi se o prvom krugu glasanja, a prema proceduri poslanici teba da potvrde amandmane glasanjem u drugom krugu koji će biti organiziran najmanje 48 sati kasnije, javio je AFP.

Skupštinska komisija za ustavne poslove nije u nedjelju unijela nijednu promjenu u tekst koji je Sezer odbacio.

Ako tekst bude ponovo izglasan bez promjena, Sezer više neće moći da mu se protivi. Moći će ga jedino uputiti na referendum.

Šef turske države je u petak odbacio reformu koju su parlamentarci započeli 10. maja. Sezer je svoju odluku pravdao riječima da "promjena režima nije nužna i da nema prihvatljivog opravdanja".

Nacrt promjene ustava nakon koje bi se predsjednika biralo općim glasanjem, a ne u parlamentu, elaborirala je većina na vlasti koju predvodi Stranka pravde i razvoja (AKP), proizašla iz islamističkog pokreta.

AKP je pokrenula reformu početkom maja, kada nije uspjela da njen kandidat, šef diplomatije Abdullah Gul, bude izabran za predsjednika.

Veliki dio civilnog društva se usprotivio reformama, ocijenivši da su predložene bez prethodne rasprave u društvu.