Protiv sankcija
187

Turski parlament odobrio raspoređivanje vojske u turskoj bazi u Kataru

Klix.ba
Turski parlament odobrio je na večerašnjoj sjednici nacrt zakona kojim svojim trupama omogućava raspoređivanje u tursku vojnu bazu u Kataru gdje će zajedno sa vojskom te zemlje izvoditi vojne vježbe.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je telefonski razgovarao sa saudijskim kraljem Selmanom o smirivanju tenzija između Saudijske Arabije i Katara nakon izbijanja diplomatske krize, a također je u kontaktu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Večerašnji zakon usvojen je glasovima 240 poslanika, uglavnom vladajuće AK Partije i opozicone stranke MHP.

Kuvajtski emir Sheikh Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah stigao je u katarsku prijestolnicu Dohu nakon kratke posjete Dubaiju, kako bi nastavio razgovore o rješavanju krize u Zaljevu. On je ranije u utorak razgovarao sa saudijskim kraljem.

Turski mediji pišu da Erdogan pokušava smiriti tenzije na Bliskom istoku, a da se na slanje vojske odlučio nakon što su se dosadašnji potezi pokazali kao uzaludni. On je kritikovao sankcije nametnute Kataru i obećao da će Turska nastaviti razvijati dobre odnose sa tom zemljom.

U međuvremenu turski izvoznici počeli su slanje prehrambenih artikala i flaširane vode u Katar, koji bi se zbog blokada mogao suočiti sa nestašicom.

Turska je svoju vojnu bazu u Kataru uspostavila sporazumom potpisanim još 2014. godine.