Svijet
0

Turski parlament izglasao povjerenje novoj vladi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, formirana nakon općih izbora održanih 22. jula, potvrđena je u srijedu glasanjem u parlamentu, izjavio je predsjednik parlamenta Koksal Toptan.

Od 535 poslanika koji su sudjelovali u glasanju 337 ih je glasalo "za", a 197 "protiv", jedan poslanik je bio suzdržan, izjavio je Toptan.

Nova vlada, koju je prošle sedmice odobrio novi šef države Abdullah Gul, ima 25 ministara, s dosadašnjim i novim članovima, javio je AFP.

Ali Babacan, ministar ekonomije i glavni pregovarač s Evropskom unijom u prethodnoj vladi, imenovan je za ministra vanjskih poslova umjesto Abdullaha Gula, a zadržava funkciju pregovarača s evropskim blokom.

Erdogaova Stranka pavde i razvoja (AKP), na vlasti od 2002. godine, pobijedila je 22. jula na općim prijevremenim izborima sazvanim kako bi se izašlo iz institucionalne krize koja je nastala između vlade i laičkog tabora u kojem je i vojska kada se za predsjednika države kandidirao bivši islamist Gul.

U novoj su vladi, čiji je program u petak u parlamentu pročitao Erdogan i o kojem su u ponedjeljak uslijedile rasprave, ličnosti koje nisu povezane s političkim islamom, koje su se AKP-u pridružile prije julskih izbora, u skladu sa strategijom otvaranja stranke kako bi se dokazalo da je prekinula sve veze s islamskim korijenima i smjestila se u centar desnice.

Edogan se obavezao da će u petogodišnjem mandatu jačati demokratiju, s novim, liberalnijim i "građanskijim" ustavom.

Nakon glasanja o povjerenju, parlament je odlučio da ode na godišnji odmor do 1. oktobra.