Kontrašpijunaža
37

Turski obavještajci uhapsili dvojicu iranskih špijuna zbog pokušaja otmice bivšeg vojnika

V. K.
Nova akcija Obavještajne službe Turske (Foto:Twitter)
Nova akcija Obavještajne službe Turske (Foto:Twitter)
Pripadnici obavještajne službe Turske uhapsili su danas osam osoba, uključujući i dva iranska špijuna, koja se sumnjiče za aktivnosti putem kojih su pokušali oteti bivšeg iranskog vojnog dužnosnika koji se trenutno nalazi na istoku Turske, tačnije u regiji Van.

Prema navodima policije, dvojica špijuna su u saradnji sa šest lokalnih saradnika isplanirali otmicu osobe M.A. iz istočne turske pokrajine Van, te su za ove svrhe dobili 30 hiljada dolara.

"Utvrđeno je da su iranski špijuni ponudili i 10 hiljada dolara supruzi bivšeg iranskog vojnika M.A.", navodi se u saopćenju policije.

Nakon što su Uprava za sigurnost pokrajine Van i Nacionalna obavještajna služba Turske obaviješteni o akciji iranskih špijuna, organizovali su zasjedu te su uhapsili dvojicu špijuna koji su pokušali ući u stan u kojem se nalazio M.A.

Pored dvojice špijuna, policija je saopćila kako je uhapšeno i šest lokalnih saradnika koji su sarađivali s iranskim špijunima.

Za sada, policija kao ni druge sigurnosne službe Turske nisu otkrili identitete osumnjičenih kao ni razloge zašto su iranski špijuni pokušali oteti bivšeg vojnog zvaničnika.

Posljednji slučaj špijunaže vjerovatno će doprinijeti i narušavanju odnosa između Irana i Turske, dvije države koje u posljednjem periodu pokazuju različite stavove o brojnim pitanjima koja se tiču regionalnih odnosa.