Zabrane i blokade
51

Turski ministri na američkoj crnoj listi zbog vojne akcije u Siriji

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tri turska ministra stavljena su na američku crnu listu zbog vojne akcije Turske na sjeveroistoku Sirije kojoj se SAD oštro protivi.

Ministru odbrane Hulusi Akar, ministru unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministru industrije i prirodnih bogatstava Fatih Donmez od sinoć je blokirana sva imovina u Sjedinjenim Američkim Državama, ukoliko je imaju. Također je njima i članovima porodica zabranjen ulazak u SAD.

Sankcije su nametnute i resornim ministarstvima.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFQAC) pri američkom Ministarstvu finansija navodi da su ovi pojedinci i ministarstva kažnjeni zbog vojne akcije Turske.

"Aktivnosti turske vlade ugrožavaju nevine civile i destabilizuju region, uključujući i potkopavanje kampanje koja za cilj ima poraz ISIS-a", navedeno je u objavi američkog ministarstva. Dodaje se i da je to učinjeno jer je napad na sjeveroistok Sirije prouzrokovao daljnju nestabilnost u regionu.

Navode da je Amerika spremna poduzeti i dodatne sankcije protiv Turske i njenih zvaničnika ukoliko za to bude potrebe.

Turska je upozorila druge zemlje, prije svih SAD, da ne pokušavaju da uvedu restriktivne mjere protiv Ankare, uz obećanje da će turske vlasti odgovoriti na takve korake. Ankara je istakla da nikakav vanjski utjecaj neće zaustaviti vojnu operaciju u Siriji, uz napomenu da je to pitanje državne bezbjednosti Turske.