Preuzeo odgovornost
64

Turski ministar unutrašnjih poslova dao ostavku nakon haosa zbog policijskog sata

Dž. L.
Suleyman Soylu (Foto: Ahval)
Suleyman Soylu (Foto: Ahval)
Nakon naglog uvođenja policijskog sata u pokrajinama Turske, koji je prouzrokovao opći haos na ulicama i u marketima, turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu podnio je ostavku na ovoj poziciji.
"U procesu koji se marljivo i pažljivo provodi, odgovornost za provedbu mjera na sprečavanju širenja epidemije pripada meni u svakom pogledu. Slike koje su se pojavile na početku, čak i tokom policijskog sata, ne odgovaraju ovom procesu kojim se savršeno upravljalo. Napuštam poziciju u Ministarstva unutrašnjih poslova koju sam časno obavljao", izjavio je Soylu u pisanoj ostavci, prenosi Milliyet.

Podsjećamo, vanredna odluka o uvođenju policijskog sata u 31 turskoj pokrajini objavljena je samo tri sata prije nego što je počeo policijski sat. To je dovelo do masovne kupovine i ogromnih redova u trgovinama širom Turske. Društvenim mrežama kružili su i snimci tučnjava na ulicama koje su uslijedile tokom čekanja u redovima.

Ovakva situacija dovela je do toga da su građani Turske prekršili gotovo sve preporuke zdravstvenih vlasti, od držanja socijalne distance, do nošenja maski i rukavica.

"Svom dragom narodu, kojem nikada nisam htio naštetiti, bit ću vjeran do kraja života. Dragi moj predsjedniče, oprosti mi", istakao je Soylu, između ostalog, u svom pismu.