Svijet
194

Turski ministar poručio Evropi: Mogli bismo vam mjesečno slati 15.000 izbjeglica da vas izludimo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu kazao je da Ankara u Evropu može poslati 15.000 izbjeglica svakog mjeseca da je izludi. U još jednoj u nizu reakcija na zabrane turskim ministrima da učestvuju na mitinizima podrške Recepu Tayyipu Erdoganu u pojedinim evropskim zemljama, Soylu je kazao da EU igra igru kako bi spriječila Tursku da postane jaka.

"Pitam te Evropo, imaš li toliko hrabosti? Ukoliko želiš, možemo otvoriti put za 15.000 izbjeglica, koje vam ne šaljemo svaki mjesec, i tako vas izludjeti", kazao Soylu, prenosi Hurriyet.

Ministar je govorio o dogovoru između Evropske unije i Ankare prema kojem je Turska pristala pomoći u zaustavljanju protoka izbjeglica preko evropskih granica i primiti migrante kojima je u Evropi odbijen zahtjev za azil. Ankara je pristala na dogovor u zamjenu za milijarde pomoći za izbjeglice i ubrzane pregovore da Turska postane članica Unije. Dio dogovora obuhvata i putovanja bez viza u šengensku zonu u Evropi, ali je Evropska unija rekla da prvo mora biti ispunjena lista od 72 uslova, upirući na taj način prstom u stroge antiterorističke zakone Turske za koje Evropa smatra da moraju biti blaži.

Evropski parlament je izrazio zabrinutost zbog "nesrazmjerne" reakcije Turske nakon prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara što je i potaknulo Ankaru na progone opozicionara, nastavnika, novinara i državnih službenika za koje se smatra da su u dosluhu da Fetullahom Gulenom. Zbog oklijevanje Evrope Ankaraa je mnogo puta prijetila da će odustati od dogovora. Međutim, glasnogovornik njemačke vlade kazao je u petak da ne postoje naznake da će sporazum biti suspendovan, prenosi Reuters.

Soylu je svojim govorom pokušao potaknuti Turke koji žive u inostranstvu da na referendumu glasaju za veće ovlsati turskog predsjednika.

"Ko prednjači u pokušaju da to zaustavi? Njemačka i Holandija. Hoće li se izbori održati u Njemačkoj? Hoće li se promjene desiti u Njemačkoj ili Holandiji? Ovo je naš interni problem. Šta njih briga? Zašto se upliću u to? Jesu li prihvatili Tursku u EU? Jesu li podržali Tursku u borbi protiv terorizma? Igraju se kako bi spriječili Tursku da u budućnosti postane jaka", kazao je Soylu i dodao da je Turska u najjačem periodu što neki ne mogu podnijeti.