Svijet
6

Turski mediji: Bombaš u Surucu je 20-godišnji Seyh Abdurahman Alagoz

Klix.ba
Dvadesetogodišnji državljanin Turske povezan sa Islamskom državom identificiran je kao bombaš samoubica koji je eksplozivom u ponedjeljak ubio 32 osobe.

"Napadača smo identificirali pomoću DNK analize ostataka tijela", rekao je neimenovani član istaživačkog tima, a prenosi AFP.

Kako piše turski Hurriyet, riječ je o Seyhu Abdurahmanu Alagozu koji je u redove militanata Islamske države ušao prije dva mjeseca. Također, vlasti istražuju mogućnost povezanosti napada u Surucu i u Diyarbakiru koji se desio prošlog mjeseca kada je ubijeno četvero ljudi.

Tadašnji napad bio je usmjeren na okupljene pripadnike kurdske Narodne demokratske parije, a eksplozija u ponedjeljak desila se na sastanku mladih aktivista socijalističkih partija koji su se pripremali za odlazak u kurdski grad Kobani.

Pretpostavlja se da su Alagoz i bombaš iz Diyarbakira pristupili Islamskoj državi (IDIL) otprilike u isto vrijeme.

Istražni organi za sada ne odustaju od teorije da je u napadu učestvovala i nepoznata ženska osoba čije je tijelo pronađeno nakon eksplozije. Policija smatra kako bi ona mogla zapravo biti drugi bombaš koji nije uspio aktivirati eksploziv.

Podsjećamo, teroristički napad koji je pogodio mjesto Suruc bio je usmjeren prema aktivistima socijalističkih organizacija koji su planirali preći tursko-sirijsku granicu kako bi učestvovali u obnovi razorenog Kobanija.