Svijet
0

Turski lideri osuđuju napad Kurda

SRNA
Recep Tayyip Erdoğan (Foto: AP)
Recep Tayyip Erdoğan (Foto: AP)
Turski lideri oštro su danas osudili oružani napad kurdskih pobunjenika na vojni punkt u kome je poginulo 10 turskih vojnika, a 16 je ranjeno, javila je agencija DPA.

Turski premijer Recep Tayyip Erdoğan izrazio je danas tugu i žaljenje zbog napada pobunjenika Kurdistanske radničke partije /PKK/ i najavio da će Turska nastaviti da se bori protiv terorizma.

"Ovi podli napadi neće uticati na našu odlučnost. Naša države  će sigurno prevazići provokacije separatista koji pokušavaju da naruše stabilnost, jedinstvo i solidarnost naše zemlje", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Abdulah Gul rekao je da je ljut zbog ovog napada, ističući da je prioritet Turske borba protiv terorizma.

"Želio bih da kažem cijelom svijetu  da je Turska u potpunosti  angažovana u borbi protiv terorizma  na najsnažniji i najefikasniji način i to je naš prioritet", rekao je Gul.

U napadu na vojni punkt u blizini grada Semdinli na jugoistoku Turske, koji se dogodio rano jutros, poginulo je osam vojnika, a 14 je ranjeno.

Još dva turska vojnika su poginula, a dva su ranjena u eksploziji mine nakon napada. U sukobima koji su uslijedili poginulo je 12 pobunjenika.
Turski avioni kasnije su bombardovali ciljeve PKK u sjevernom Iraku u znak odmazde.

Turska vojska i PKK vodile su krvav rat tokom osamdesetih i devedesetih u kome je poginulo oko 40.000 ljudi.

Posljednjih mjeseci sukobi dvije strane su intenzivirani. Turska vojska saopštila je da su 43 turska vojnika i 130 kurdskih pobunjenika poginuli u sukobima od marta ove godine.

Vojska je saopštila da je ubila više od 100 pobunjenika u avio napadima na uporišta PKK na sjeveru Iraka u maju i još 20 u akciji prošle sedmice kada su turski komandosi ušli tri kilometra  na teritoriju Iraka. 

Turska tvrdi da je nekoliko hiljada pobunjenika stacionirano u planinama na sjeveru Iraka.

Iako je PKK, koja djeluje od 1984. godine, ranije zvala na formiranje kurdske države, sada tvrdi da se bori za veća politička i kulturna prava  za kurdsku  manjinu.
Turska vlada najavila je još prošle godine  demokratske reforme  u vezi sa decenijama starim kurdskim problemom, ali je ova inicijativa propala zbog  protivljenja političkih krugova u Turskoj.