Umjetna inteligencija
48

Turski let u budućnost: Počeo razvoj revolucionarnog borbenog aviona koji će koristiti AI

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Turska je započela rad na borbenom avionu šeste generacije koji će biti integriran s umjetnom inteligencijom (AI).

Domaći borbeni avion pete generacije , nazvan Kaan, obavit će svoj inauguracijski let "vrlo uskoro", rekao je novinarima Haluk Görgün, šef Predsjedništva obrambene industrije (SSB).

Javno predstavljen ranije ove godine, Kaan je jedan od najvažnijih projekata u historiji Turske. Ratni zrakoplov je debitirao na pisti i uspješno završio svoj prvi test taksiranja nakon što je prvi put pokrenuo motore sredinom marta.

Görgün je rekao da imaju za cilj pokrenuti masovnu proizvodnju prvog bloka od 2028. i nastoje osigurati da Kaan pokreće domaći motor.

Avion je namijenjen zamjeni zastarjele flote F-16 u inventaru Komande zračnih snaga, koja se planira postupno ukinuti počevši od 2030-ih. Projekt je pokrenut 2016. godine.

Kaan čini Tursku jednom od rijetkih zemalja s infrastrukturom i tehnologijom za proizvodnju borbenog aviona pete generacije.

Borbeni avion šeste generacije

Görgün je rekao da je Turska već pokrenula radove na još naprednijem borbenom avionu.

"Kaan je avion pete generacije, a već radimo na verziji šeste generacije i moramo nastaviti raditi na tome. AVion pete generacije definiran je svojom nevidljivošću, gdje su integrirani svi podsistemi i senzorske fuzije. Šesta generacija uključuje integraciju s umjetnom inteligencijom", dodao je Görgün.

Dodao je kako se počelo raditi na šestoj generaciji kako ništa ne bi propustili.

Duboku transformaciju u obrambenoj industriji Turske potaknulo je mnoštvo zapadnih embarga.

Tokom posljednjih 20 godina transformacija je imala za cilj smanjenje vanjske ovisnosti o zapadnom naoružanju kroz inovativne inženjerske inicijative i domaće razvijene tehnologije.

Pokret je potaknuo razvoj niza domaćih zračnih, kopnenih i pomorskih platformi, što je na kraju pomoglo smanjiti ovisnost Turske o inostranstvu o obrani s oko 80 posto u ranim 2000-ima na nekih 20 posto danas.

Görgün je rekao da se uvoz sastoji od podsistema i raznih platformi, ali je naglasio odlučnost vlade da uskoro osigura samodostatnost.

"Dugo vremena nismo nabavljali platforme. Nakon nekog vremena nećemo uopće razgovarati o platformama", istakao je Görgün.

Mogućnosti turske odbrambene platforme, predvođene njezinim borbenim bespilotnim letjelicama, potaknule su neviđenu potražnju koja je dovela do vrhunca izvoza odbrane na više od 5,5 milijardi dolara 2023., u odnosu na prethodni rekord od 4,4 milijarde dolara 2022. godine.

Više od trećine prošlogodišnjeg izvoza ostvario je Baykar, tvorac slavne turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2.

"2024. bit će godina puna iznenađenja i nada, koja će sadržavati projekte koje ćemo isporučiti snagama sigurnosti i oružanim snagama", rekao je Görgün.