Svijet
97

Turski avioni nastavljaju bombardovati IDIL, na meti i kurdski militanti

Klix.ba
Turski borbeni avioni drugu noć za redom bombarduju mete na teritoriji Sirije za koje se sumnja da pripadaju Islamskoj državi.

Pojačana dejstva turske vojske dolaze kao odgovor na sve naglašenije djelovanje Islamske države (IDIL) na jugoistoku zemlje.

Također, turski mediji javljaju da avioni bombarduju ciljeve kurdske militantne organizacije PKK (Kurdska radnička partija) u sjevernom Iraku. Ipak, napad na PKK još uvijek nije zvanično potvrđen.

Ukoliko vrh turskih zračnih snaga potvrdi medijske natpise bit će to prvi put da je Turska ušla u konflikt sa kurdskim militantima od kako je 2013. godine potpisan mirnovni sporazum.

Kako javlja turski Dogan, avioni gađaju postrojenja PKK-a, skloništa i njihovu protuvazdušnu odbranu.

Tenzije između zvanične Ankare i kurdskih militanata povišene su u posljednjih nekoliko dana, a nakon samoubilačkog napada u mjestu Suruc u kojem su ubijene 32 osobe. Za napad je optužena Islamska država, a značajan broj žrtava pripadao je kurdskom narodu.

Kurdske grupe stoga krive Ankaru zbog odsustva ili vrlo slabog angažovanja protiv Islamske države sa kojom de facto graniči na svom jugoistoku.

U znak odmazde, PKK je u srijedu preuzeo odgovornost za ubistvo dva policajca u blizini tursko-sirijske granice.