Svijet
0

Turski avioni bombardirali sela na sjeveru Iraka

FENA
Turski avioni bombardirali su u noći između subote i nedjelje sela na iračkoj teritoriji u zoni u kojoj svoja uporišta imaju kurdski pobunjenici, a prema tvrdnjama lokalnih dužnosnika u napadima je poginula jedna žena, prenose novinske agencije.

Turska vojska potvrdila je u Ankari da su njezini avioni napali ciljeve pobunjeničke Kurdske radničke partije (PKK) koja koristi baze na sjeveru Iraka za napade na turske vojnike na turskoj teritoriji.

Riječ je o najsnažnijem napadu turske avijacije u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Prema našim prvim informacijama, osam turskih borbenih aviona bombardiralo je pogranična sela, posebno selo Pashashan", rekao je Jabbar Yawa, glasnogovornik snaga sigurnosti autonomne regije iračkog Kuridstana, prenosi AFP.

Ta su sela u blizini masiva Qandil gdje se skrivaju borci PKK-a koji se bore protiv centralne vlasti Ankare.

Gradonačelnici Jarawe i Sankasara, dva kurdska gradića koja se nalaze na sjeveru Iraka, oko 100 km od granice s Turskom, rekli su da su napadi na njihovom području trajali nekoliko sati te da je uništeno više kuća i jedna škola, prenosi Reuters.

Oni su rekli da je u napadima jedna žena poginula, te da su još dvije osobe ranjene.

Turska vojska saopćila je da su avionski napadi usmjereni "isključivo protiv terorističkog pokreta, a ne protiv ljudi koji žive na sjeveru Iraka ili lokalnih skupina koje nisu uključene u neprijateljske aktivnosti".