Svijet
0

Turski avioni bombardirali kurdske ciljeve u sjevernom Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski borbeni avioni bombardirali su mete kurdskih gerilaca u tri sela na sjeveru Iraka u ponedjeljak rano ujutro, saopćio je granični sigurnosni zvaničnik.

Zvaničnik je kazao da je pet aviona izvelo bombardiranje između tri i šest sati ujutro. On nije imnao nikakvih informacija o žrtvama ili o šteti, javio je Reuters.

Turska izvodi sporadične napade po položajima Radničke partije Kurdistana (PKK) u planinskoj regiji u blizini turske granice u cilju slamanja tuske pobunjeničke grupe.

Irački sigurnsni zvaničnik je izjavio da su u napadima ciljane mete u selima Khunera, Khwa Kourk i Berkum s iračke strane granice na sjeveru zemlje.

Ankara tvrdi da 3.000 boraca PKK ima baze u planinama sjevernog Iraka, odakle izvode napade u Turskoj. Oko 100.000 turskih vojnika nagomilalo se duž granice s Irakom, ali se ne očekuje da Turska pokrene veliki preogranični napad.

Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom grupom. Ankara krivi grupu za pogibije skoro 40.000 ljudi otkako je PKK počeo svoju oružanu borbu za kurdsku državu u jugoistočnoj Turskoj 1984. godine.