Municija "Bozok"
80

Turska započela proizvodnju nove generacije laserski navođene municije za bespilotne letjelice

V. K.
Bozok bi trebao imati domet od 15 i više kilometara (Foto: Twitter)
Bozok bi trebao imati domet od 15 i više kilometara (Foto: Twitter)
Vojni zvaničnici Turske saopćili su kako je ova država započela masovnu proizvodnju municije nove generacije za bespilotne letjelice.

Kako prenose turski mediji, Institut za istraživanje i razvoj odbrambene industrije proizveo je laserski navođenu municiju Bozok koja je do sada prošla višestruka testiranja prije puštanja u masovnu proizvodnju.

Kao što se i očekivalo, testiranja su izvršena na bespilotnoj letjelici Bayraktar TB2 koja predstavlja jednu od najzastupljenijih bespilotnih letjelica na nekoliko ratišta širom svijeta.

"Počela je masovna proizvodnja municije Bozok za bespilotne letjelice. Razvili smo još efikasniju bojevu glavu za Bozok i proširili njen domet", rekao je direktor Instituta Gurcan Okumus.

Za razliku od "pametne municije" MAM-L koja je do sada korištena na turskim bespilotnim letjelicama, Bozok je manji i ima kompaktniju strukturu. Njegov domet je proširen s početnih devet na 15 kilometara s mogućnošću daljeg širenja.

"Bilo je testova gdje smo s Bozokom prešli i preko 15 kilometara. Cilj nam je još veći domet", rekao je Okumus.

Prema tvrdnjama Instituta, municija Bozok pruža efikasnu odbranu u asimetričnom ratovanju dajući bespilotnim letjelicama mogućnost napada.

Osim municije, Okumus je najavio kako su u toku završna testiranja i za projektile Bozdogan i Gokdogan koje također razvija Institut.

"Oni bi također uskoro mogli ući u proces masovne proizvodnje. U toku su završna testiranja i analize", poručio je Okumus.