Klase Sandown
0

Turska zabranila prolaz britanskim protivminskim brodovima namijenjenim Ukrajini

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvanična Ankara je jučer zabranila prolaz kroz turske vode za dva protivminska britanska broda namijenja Ukrajini, pozivajući se na međunarodni sporazum.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps objavio je prošlog mjeseca da su ukrajinske oružane snage postigle dogovor o nabavci brodova klase Sandown od britanske Kraljevske mornarice dok se ratom razorena zemlja bori s kontinuiranom blokadom Crnog mora od Rusije.

Međutim, Turska je potvrdila da je obavijestila NATO saveznike da brodovima neće biti dozvoljeno da putuju kroz njene vode.

U saopćenju turske strane ističe se da su turski moreuzi zatvoreni za ruske i ukrajinske ratne brodove pozivajući se na Konvenciju iz Montreuxa iz 1936. godine koja reguliše pomorski saobraćaj kroz te vode.

Vlada Velike Britanije je ranije naznačila da očekuje da će konvencija spriječiti trenutni transfer brodova.

Glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane podsjetio je na izjavu ukrajinskog admiral Oleksij Neizhpapa koju je dao prošlog mjesec izjavivši da brodovi još ne mogu biti dovedeni u Crno more zbog pakta.

Ali, Neizhpapa je također napomenuo da će brodovi imati još puno posla kada se završi rat Rusije i Ukrajine s obzirom na stalnu prijetnju od mina u Crnom moru.