Svijet
0

Turska vojska najavila odgovor na napade ekstremista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska vojska je odlučna da se obračuna s terorizmom i ima neosporno pravo da odgovori onako kako smatra da je najbolje da bi zaustavila napade kurdskih separatističkih ekstremista, kaže se u saopćenju u petak objavljenom na siteu generalštaba turske vojske.

U saopćenju se podsjeća na izjavu komandanta vojske generala Jašara Bujukanita od prije dva mjeseca u kojoj poziva vladu da dozvoli trupama da uđu u sjeverni Irak da bi porazili pobunjenike zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) koji odatle vrše upade na tursku teritoriju, javio je Reuters.

Dalje se kaže da je došlo vrijeme da se utvrdi stvarna priroda tih incidenata i napadaju se, kako prenosi britanska agencija, neodređeni pojedinci i organizacije da koriste pojmove demokratije i slobode kao "paravan" za odbranu terorizma.

Ovim su, smatra Reuters, posredno sasječeni napori liberala za davanje većih prava turskim etničkim manjinama jer se podvlači da bi to potkopalo sigurnost i jedinstvo nacije.

Otvorena intervencija vojske na sjeveru Iraka je i dalje nevjerovatna, misle analitičari, iz političkih i diplomatskih razloga prije svega. Tome se prije svih protive SAD i Irak, pošto bi turski upad izazvao pravi haos na sjeveru susjedne zemlje.