Svijet
0

Turska vojska granatirala kurdske teritorije na sjeveru Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turske snage granatirale su uporišta kurdskih pobunjenika u planinama u pograničnoj zoni na sjeveru Iraka, ali nisu ušle na iračku teritoriju, saopćio je lider autonomnog iračkog Kurdistana Masud Barzani.

"Turske trupe zasule su granatama kurdsku teritoriju. Turska vojska još nije ušla na iračku teritoriju, ali da jeste konsultirali bismo iračku vladu i reagirali", rekao je Barzani na konferenciji za novinare poslije razgovora s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem, također Kurdom.

"Odbacujemo svako miješanje u unutrašnje poslove Iraka i ne prihvatamo prisustvo turskih snaga na iračkoj zemlji", poručio je Talabani, prenijele su agencije.

Separatistička Radnička partija Kurdistana (PKK), koja je zabranjena u Turskoj, saopćila je prethodno da je turska artiljerija granatirala područje Hakurka na sjeveru Iraka i da u napadu nije bilo žrtava.

Ankara zasad nije komentirala izvještaje o granatiranju.

Turska je poslije nedavnih eksplozija, u kojima je poginulo 12 Turaka, pojačala snage na jugu zemlje, što je izazvalo nagađanja o eventualnoj vojnoj intervenciji na sjeveru Iraka.

Ankara je za napade okrivila pripadnike PKK, koji iz baza u iračkom Kurdistanu vrše napade u Turskoj.

Irački premijer Nuri al Maliki upozorio je u subotu vlasti u Ankari da odustanu od eventualnih planova za vojni upad u irački Kurdistan i da probleme rješavaju pregovorima, a ne oružjem i silom.

Američki ministar odbrane Robert Gates također je zatražio od Turske da se uzdrži od vojnih akcija protiv kurdskih separatista na sjeveru Iraka, prenio je Tanjug.

Zvanična Ankara optužuju iračke Kurde, koji su svojevremeno pomagali turskim vojnicima u borbama protiv pripadnika PKK na iračkom tlu, da sada podržavaju članove te separatističke organizacije.

Osim toga, turske vlasti strijepe da bi zbog rata u Iraku moglo da dođe do raspada te zemlje i stvaranje kurdske države, što bi, prema ocjeni Ankare, podstaklo kurdske separatiste da traže samoupravu na jugoistoku Turske.

Turske snage su posljednji put upale na iračku teritoriju devedesetih godina kada je na vlasti bio Saddam Husein. Od tada se u Iraku nalazi više od 1.000 turskih vojnika koji, kao posmatrači, nadgledaju aktivnosti kurdskih pobunjenika i prikupljaju podatke o njihovim aktivnostima.