{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska uspostavila nacionalni centar za borbu protiv ptičje gripe

F
17.1.2006. u 20:41
0
0
Turska uspostavila nacionalni centar za borbu protiv ptičje gripe
0
Turska uspostavila nacionalni centar za borbu protiv ptičje gripe
Turska je ustanovila Glavni nacionalni centar protiv ptičije gripe koji će koordinirati široko poduzete mjere da se opaka zarazna bolest koja se prenosi s peradi na ljude u cijelosti stavi pod nadzor i eliminira.
Kako u utorak prenosi elektroničko izdanje istanbulskog lista Hurriyet, turska vlada je odlučila osnovati i poseban odbor koji će se brinuti o peradarskoj industriji. Riječ je o nastojanju da se očuva više od tri milijardi peradi za koje se brine oko 100 hiljada radnika.

Peradarska industrija je već došla u ozbiljnu krizu. Samoposluge i mesnice gdje se dosad prodavalo peradarsko meso otkazale su ugovore o isporuci peradi. U krizi je, zbog bojazni od ptičije gripe, i prodaja jaja.

U Turskoj je, kako piše Hurriyet, dosad zabilježeno 26 slučajeva virusa H5N1 koji dovodi do ptičije gripe. Od te zarazne bolesti već je umrlo četvero djece.

Posljednje vijesti govore da se pogoršalo i zdravstveno stanje Muhammeda Ozcana (5) koji se od ptičije gripe liječi u bolnici u Vanu, gradu na jugoistoku Turske. Njegova sedam godina starija sestra Fatma je prije dva dana podlegla bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: