Svijet
0

Turska: Uhapšeno 17 od 18 odbjeglih zatvorenika

FENA
Turske snage sigurnosti su uhvatile 17 od 18 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora na istoku Turske, osuđenih za povezanost s kurdskim pobunjenicima, izjavio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Muammer Guler.

"Sedamnaest bjegunaca je uhvaćeno, snage sigurnosti tragaju za posljednjim", napisao je Guler na svom Twitteru.

Ministar je precizirao da su zatvorenici uhapšeni u ruralnoj oblasti pokrajine Bingo, gdje se nalazi zatvor iz kojeg su oni spektakularno pobjegli u srijedu iskopavši tunel.

Svi su bili zatvoreni zbog pripadnosti pobunjeničkom pokretu Kurdistanska radnička stranka (PKK) koja je zabranjena u Turskoj.

Istok i jugoistok Turske, naseljen većinskim Kurdima, su poprište sukoba između snaga sigurnosti i pobunjenika PKK-a od 1984. godine. U ovom sukobu je poginulo više od 40.000 ljudi, prema podacima turske vojske.

Mirovni pregovori su pokrenuti prije gotovo godinu dana između islamsko-konzervativne vlade Ankare i zatvorenog šefa PKK Abdulaha Očalana, koji je objavio jednostran prekid vatre u martu.

Turska vlada je saopćila da će sljedećeg ponedjeljka predstaviti paket zakonskih reformi u cilju demokratizacije zemlje i odgovoriti na zahtjeve kurdske manjine.