Svijet
4

Turska: Uhapšene tri osobe u vezi s nesrećom u rudniku u Somi

Anadolija
U okviru istrage Okružnog tužilaštva u Akhisaru u vezi s nesrećom u rudniku Soma, u kojoj je smrtno stradao 301 rudar, uhapšene su tri osobe od 25 privedenih zbog sumnje za nemar ili nepoštivanje pravilnika o zaštiti na radu, izjavio je Glavni tužilac Okružnog tužilastva u Akhisaru Bekir Sahiner

Među 25 privedenih, uključujući i visoke rukovodioce kompanije koja je upravljala rudnikom u Somi, uhapšeni su poslovni menadžer firme u rudniku Akin Celik te inženjeri Yalcin Erdogan i Ertan Ersoy. 

Glavni tužilac Sahiner je u obraćanju novinarima ispred zgrade suda u Somi podsjetio da je 13. maja, u 13 sati i 15 minuta, došlo da strašne nesreće. Sahiner je kazao kako je u toku obdukcija poginulih rudara. 

Sahiner je također kazao kako je tokom proteklih dana bilo raznih tvrdnji vezano za uzrok nesreće u rudniku u Somi, kao i tvrdnji da je najprije došlo do eksplozije trafoa. Prema njegovim riječima, grupa stručnjaka došla je zaključka da uzrok nesreće nije bila eksplozija trafoa.

Podsjetimo, u utorak poslije podne je došlo do požara u rudniku mrkog uglja u Somi, u kojem je poginuo 301, dok je spašeno 485 rudara. Spasilačke ekipe iz rudnika u Somi u Turskoj izvukle su jučer preostala dva tijela poginulih rudara, tačno 96 sati od nesreće.