Planirao ubistvo separatiste
0

Turska: Uhapšen osumnjičeni za atentat na čečenskog lidera

FENA
Turska policija uhapsila je muškarca za koga se sumnja da je planirao ubistvo poznatog čečenskog separatiste u egzilu u Istanbulu tokom prošlog vikenda, i još tri osobe koje se smatraju za saučesnike, javila je u srijedu turska novinska agencija Anadolija.

Glavnoosumnjičenog i njegove saučesnike ispituje istražni sudija za pokušaj ubistva čečenskog lidera separatističkog pokreta iz 1990. Šamsudina Batukajeva, pošto je policija pronašla u hotelskoj sobi glavnoosumnjičenog pištolj s prigušivačem, prenosi AP.

Turski dnevnik Sabah piše da je potencijalni ubica 26-godišnji Čečen koji je tražio sastanak s Batukajevim u njegovom domu u Istanbulu, kada je izvadio pištolj s prigušivačem, ali su ga dva tjelohranitelja spriječila da počini ubistvo.

Pokušaj atentata na Batukajeva uslijedio je manje od mjesec dana od ubistva trojice Čečena u Istanbulu, za koje čečenske grupe u Turskoj okrivljuju ruske obavještajne službe, navodi AP.

Batukajev je nekada bio na čelu šerijatskih sudova u Čečeniji, a pobjegao je iz zemlje poslije oružanog sukoba s Rusijom i pošto je Kremlj uspostavio "svoju" upravu u Groznom.