Svijet
11

Turska: Uhapšen nećak Fethullaha Gulena po nalogu tužioca iz Ankare

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Po nalogu državnog tužioca iz Ankare sigurnosne snage uhapsile su Muhammeta Saita Gulena. Riječ je o nećaku Fethullaha Gulena kojeg vlasti u Turskoj optužuju da je jedan od organizatora nedavnog pokušaja državnog udara.

Russia Today podsjeća kako je tužilaštvo protiv Muhammeta Saita Gulena ranije pokrenulo istragu zbog dobijanje pitanja na ispitu za državne službenike 2010. godine.

Muhammet koji je uhapšen u Erzurumu bit će priveden u Ankaru i ispitan za članstvo u terorističkoj organizaciji, ali i za aferu dobijanja ispitnih pitanja.

Podsjećamo, iako ga je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan optužio kako stoji iza sinoćnjeg pokušaja državnog udara, Fethullah Gulen se oglasio saopćenjem u kojem je osudio nasilni pokušaj preuzimanja vlasti.

Fethullah Gulen je poznati turski politički i vjerski vođa kojeg aktuelna vlast smatra liderom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao sa politikom Erdogana 2013. godine nakon čega je našao utočište u SAD-u. Njegovi sljedbenici kolokvijalno se nazivaju gulenistima ili pripadnicima pokreta Hizmet.

U strahu od hapšenja Gulen je pobjegao u Sjedinjene Američke Države, a Ankara od Washingtona traži njegovo izručenje zbog osumnjičenosti za terorizam. Turske vlasti redovno vrše pritisak na organizacije i medije za koje smatra da su pod kontrolom Hizmeta.