Opkoljena dva grada
35

Turska tvrdi da je "neutralizirala" 277 terorista

M. N.
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Turska je nastavila zračne napade na sirijske gradove u kojim se nalaze kurdske snage. Prema posljednjim informacijama koje su objavili, tokom noći su, kako kažu, "neutralizirali" 277 terorista.

Kako piše portal Al Arabiya, turske trupe i sirijski pobunjenici su opkolili dva pogranična grada na sjeveroistoku Sirije, koje drže Kurdi. U napadima je poginulo 17 civila.

Nastavak napada turskih vojnih snaga na kurde izazvao je velike kritike međunarodne zajednice. Norveška je odmah suspendovala izdavanje dozvola za izvoz oružja u Tursku, a napravit će i reviziju već izdatih.

Vlade Njemačke, Belgije, Francuske, Poljske, Velike Britanije i Estonije pozvale su Tursku da prekine napade na sjeveroistoku Sirije. Poručili su da će ovo dodatno narušiti stabilnost cijele regije, pogoršati patnju civila i izazvati dalje raseljavanje, što znači da će doći do povećanja broja izbjeglica i raseljenih osoba u Siriji i regiji. Od početka turske vojne operacije već je raseljeno blizu 60.000 ljudi.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je kako ova operacija povećava rizik od ponovne izgradnje IDIL-ovog kalifata. Poručio je kako će odgovornost snositi isključivo Turska ako do toga dođe.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je kako postoji mogućnost izricanja sankcija Turskoj, ali kako se nada da će Amerika ipak uspjeti biti medijator između Turaka i kurda i riješiti ovaj problem mirnim putem. U tvitovima je naveo kako imaju tri opcije: poslati hiljade trupa i pobijediti vojno, napasti Tursku finansijski i sankcijama ili pomoći u postizanju dogovora između dvije strane. Trenutno pokušava dogovoriti primirje.

Turska je uprkos svojim operacijama ostavila 30 kilometara sigurne zone za sirijske izbjeglice. U blizini zone nalaze se i američke snage.