Svijet
1

Turska traži Patriote zbog prijetnje hemijskim oružjem iz Sirije

FENA
Turska je od NATO-a zatražila raspoređivanje raketa-presretača Patriot na svojoj teritoriju nakon što je primila obavještajne podatke o namjerama sirijske vlade da upotrijebi rakete s bojevim glavama punjenim hemijskim oružjem, izjavili su turski dužnosnici listu The Guardian u nedjelju

Kažu kako imaju vjerodostojne podatke da bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad, ako ne uspiju zračni napadi protiv pobunjenika, mogao protiv njih upotrijebiti hemijsko oružje u očajničkom pokušaju da spasi svoj režim.

Turci vjeruju da će rakete Scud sovjetske proizvodnje ili sjevernokorejske SS-21 biti upotrebljene prvenstveno protiv pobunjeničkih područja, ali bi i vrlo lako mogle prijeći preko granice, kao što se to događalo sa sirijskim minobacačkim granatama, piše The Guardian.

Američki The New York Times objavio je kako su zapadne obavještajne službe opazile kretanja u sirijskim vojnim bazama u kojima se nalazi hemijsko oružje.

  • Opazili smo aktivnosti koje upućuju na to da su spremni upotrijebiti to oružje. Ne radi se samo o premještanju, nego i o drugim aktivnostima, rekao je listu neimenovani američki obavještajac.

Vjeruje se kako sirijski režim posjeduje zalihe iperita, nervnog otrova sarina i VX-a, još jednog nervnog agensa.

Zapadne vlade upozorile su Damask da će na upotrebu hemijskog oružja odgovoriti direktnom vojnom intervencijom, navodi The Guardian.