Svijet
0

Turska traži da se ne marginalizira pokret Hamas

FENA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak od međunarodne zajednice da poštuje izborni uspjeh Hamasa te da ne nastoji marginalizirati taj pokret nakon prekida vatre koji je obajvio Izrael a potom i ta radikalna palestinska skupina u Gazi.

"Ne bismo ih trebali gurnuti u ćorsokak, jer to samo jača ekstremizam", rekao je Erdogan na jednom seminaru u Bruxellesu, koji je organizirao Centar za evropsku politiku.

Podsjećajući da je Hamas uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima na palestinskoj teritoriji u januaru 2006., on je ocijenio da "ako želimo da demokratija u tom regionu napreduje onda moramo poštovati odluke naroda koji je izašao na izbore".

"Želimo li demokratiju ili samo okvirnu demokratiju? Zalažemo se za demokratiju, a istovremeno ne poštujemo izbor naroda", dodao je šef turske vlade u Bruxellesu, pokušavajući da pokrene pregovore koje njegova zemlja vodi u cilju priključenja Evropskoj uniji.

Evropska unija, kao i SAD, smatra radikalni palestinski pokret Hamas terorističkom organizacijom i odbija kontakte s njim sve dok on ne prizna Izrael i ne odustane od nasilja.

Erdogan je podsjetio da je i njegova stranka, Stranka pravde i razvoja (AKP) na vlasti, nastala iz islamističkog pokreta, također bila žrtva sličnih pokušaja u početku.

On je zatražio da se Hamasu da vremena da se vidi šta on može da uradi. Ako ne uspije poboljšati uvjete života Palestinaca, onda treba organizirati izbore, rekao je Erdogan.

Erdogan je ponovo kritikovao izraelsku vojnu operaciju u Gazi, govoreći o "humanoj tragediji", s obzirom na broj civilnih žrtava, posebno žena i djece.

On je rekao da je posebno pogođen ponašanjem izraelskog premijera Ehuda Olmerta, žaleći da ovaj nije uopće upozorio Ankaru o svojim namjerama u Gazi, krajem decembra, kada je Turska igrala ulogu posrednika između Izraela i Sirije.

"Izrael mora popraviti nedostatak poštovanja prema Turskoj, jednoj od rijetkih muslimanskih zemalja u svijetu koja ima dobre odnose sa Izraelom, upozorio je Erdogan.