Svijet
0

Turska: Sukob policije i građana nakon pretresa opozicijskog medija

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska policija uz pomoć suzavca i vodenih topova rastjerala je građane koji su se okupili kako bi spriječili pretres Koza Ipek Holdinga, medijske kuće kojom upravljaju protivnici aktuelne vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Naime, jedan od osnovnih finansijera Koza Ipek Holdinga jeste Fethullah Gulen, islamski učenjak kojeg je predsjednik Erdogan ranije proglasio teroristom.

Tursko tužilaštvo 26. oktobra izdalo je nalog za pretres kompanije na osnovu navodne povezanosti sa Fethullahovim terorističkim aktivnostima, prenosi Reuters.

Također, kompaniji se na teret stavljaju i finansijske malverzacije, međutim, iz Kozek Ipek Holdinga smatraju da se iza svega kriju politički razlozi.

"Turska je postala policijska država u kojoj više ne postoji sloboda govora. Ovo je napad na opoziciju, na medije i na zakon", izjavili su iz kompanije.

Svoju podršku Koza Ipek Holdingu dalo je više od petsto građana koji su pokušali spriječiti policijski upad u prostorije kompanije. Zasad još uvijek nema podataka o povrijeđenim. Također, bilo je i nekoliko privedenih.