Svijet
4

Turska: Sukob policije i demonstranata u Ankari

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Policija u Ankari je intervenisala je tokom demonstracija protiv izgradnje prilaznog puta, koji jednim dijelom prolazi i kroz područje kampusa Tehničkog univerziteta u Ankari (ODTU).

Naime, grupa demonstranata okupila se unutar univerzitetskog kampusa kako bi protestovala izgradnju puta poznatijeg kao “bulevar 1071 Malazgirt”, a koji jednim dijelom prolazi i na području ODTU-a, koji bi trebao otvoriti turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Okupljeni demonstranti, noseći transparente i uzvikujući slogane, uputili su se prema izlazu A4, gdje ih je barikadama zaustavila policija koja tvrdi da protesti nisu legalni.

Policija je saopćila kako neće dozvoliti da grupa demonstranata nastavi proteste van univerzitetskog kampusa, dok demonstranti žele da proteste nastave na mjestu gdje bi se trebalo održati otvorenje bulevara.

U međuvremenu, nekoliko demonstranata je bacalo kamenice na policiju dok je policija uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Još uvijek traju neredi između policije i okupljenih demonstranata koji su uporni u tome da proteste nastave izvan univerzitetskog kampusa.