{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska štampa pozvala predsjednika Gula da održi obećanja o laicizmu

F
29.8.2007. u 12:40
0
0
Turska štampa pozvala predsjednika Gula da održi obećanja o laicizmu
0
Turska štampa pozvala predsjednika Gula da održi obećanja o laicizmu
Foto: AP
Turska štampa je u srijedu jednoglasno apelirala na novog predsjednika Abdullaha Gula, bivšeg islamista, da održi obećanja o nepristrasnosti i poštivanju laicizma, što je neophodan uvjet za pomirenje između vjerskih i laičkih struja u društvu.
"Godpodine Gul, ne zaboravite nikada tu zakletvu", naslov je u liberalnom dnevnom listu Radikal, koji je napravio aluziju na zakletvu što ju je u skladu s ustavom dao novi predsjednik nakon što ga je u utorak izabrao parlament, a koja podrazumijeva i obećanje o vjernosti "demokratiji i laičkoj republici".

"Njegov prvi govor se odnosio na laicizam", objavio je visokotiražni Hurriyet donoseći na prvoj stranici tekst zakletve.

Gulovi ogovaratelji smatraju kako on ima tajne ambicije da islamizira zemlju i da će mu ulazak u predsjedništvo omogućiti da neutralizira više institucija koje kontroliraju djelovanje vlade.

"Ako predsjednik i premijer shvataju svoju historijsku misiju i otvore ruke cijeloj naciji, pobjednik će biti ne samo Turska nego će i oni sami postati slavni", objavio je dnevni list Vatan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: