Thorbjorn Jagland
0

"Turska se obavezala da igra novu ulogu u Evropi"

FENA
Thorbjorn Jagland
Thorbjorn Jagland
Dobio sam uvjeravanja da će se reforma na polju ljudskih prava nastaviti i da se Turska obavezala da igra novu ulogu u Evropi, izjavio je generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland na kraju posjete Turskoj u utorak, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

Tokom posjete, Thorbjørn Jagland sastao se s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi raspravljali o budućim područjima saradnje i ključnim pitanjima iz domena ljudskih prava u Turskoj. Erdogan je naglasio da će Turska poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava i da će nastaviti s uvođenjem novih mjera na jačanju ljudskih prava i demokratskih institucija u Turskoj, navodi se u saopćenju.

Stvaranje tijela koje nadzire poštovanje ljudskih prava i komisije za borbu protiv diskriminacije, nalaze se među novim prijedlozima.

  • Te mjere pokazuju da Turska nastavlja da se kreće naprijed na polju ljudskih prava. Predmeti brige, međutim, i dalje su isti, a Vijeće Evrope će podržati Tursku kad god joj zatreba, izjavio je Jagland.

Generalni tajnik također je raspravljao s ministrom vanjskih poslova, Ahmetom Davutogluom, o značaju pristupanja Evropske unije Evropskoj povelji o ljudskim pravima, što je osiguralo jedinstveni evropski pravni prostor, uključujući EU kao pravni entitet. Tursko predstojeće predsjedanje Komitetom ministara Vijeća Evrope također je bilo temom razgovora, a ministar Davutoglu je naveo aktivnu agendu koja vraća tu organizaciju na mapu koja se fokusira na pitanja koja ometaju evropsko jedinstvo.

  • Poseban predmet brige bit će rastući izazovi multikulturnoj Evropi i sposobnost organizacije da potpuno koristi panevropske vrijednosti, izjavio je Davutoglu.

Političko rukovodstvo Turske izrazilo je snažnu predanost Evropi i dodatnu podršku Vijeću Evrope.

  • Imao sam plodne rasprave u Ankari i nadam se rezultatima obnovljenih inicijativa i napora na rješavanju otvorenih pitanja na polju ljudskih prava. Turska će biti ključni faktor u promoviranju snažnijeg razumijevanja različitosti na osnovu poštovanja ljudskih prava i demokratije, kazao je Jagland.

On je primjetio i brige aktivista za ljudska prava u Turskoj i potrebu dodatnih poboljšanja na tom polju.

  • Radit ćemo s Turskom u tom pravcu. Primjetio sam snažnu želju za uočljivijom i proaktivnijom ulogom Vijeća Evrope da se suoči s izazovima pred nama i uvjeren sam da će program reformi Vijeća Evrope to osigurati, izjavio je Jagland.