{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Turska se obavezala da igra novu ulogu u Evropi"

F
10.2.2010. u 19:23
0
0
"Turska se obavezala da igra novu ulogu u Evropi"
0
"Turska se obavezala da igra novu ulogu u Evropi"
Thorbjorn Jagland
Dobio sam uvjeravanja da će se reforma na polju ljudskih prava nastaviti i da se Turska obavezala da igra novu ulogu u Evropi, izjavio je generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland na kraju posjete Turskoj u utorak, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.
Tokom posjete, Thorbjørn Jagland sastao se s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi raspravljali o budućim područjima saradnje i ključnim pitanjima iz domena ljudskih prava u Turskoj. Erdogan je naglasio da će Turska poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava i da će nastaviti s uvođenjem novih mjera na jačanju ljudskih prava i demokratskih institucija u Turskoj, navodi se u saopćenju.

Stvaranje tijela koje nadzire poštovanje ljudskih prava i komisije za borbu protiv diskriminacije, nalaze se među novim prijedlozima.

- Te mjere pokazuju da Turska nastavlja da se kreće naprijed na polju ljudskih prava. Predmeti brige, međutim, i dalje su isti, a Vijeće Evrope će podržati Tursku kad god joj zatreba, izjavio je Jagland.

Generalni tajnik također je raspravljao s ministrom vanjskih poslova, Ahmetom Davutogluom, o značaju pristupanja Evropske unije Evropskoj povelji o ljudskim pravima, što je osiguralo jedinstveni evropski pravni prostor, uključujući EU kao pravni entitet. Tursko predstojeće predsjedanje Komitetom ministara Vijeća Evrope također je bilo temom razgovora, a ministar Davutoglu je naveo aktivnu agendu koja vraća tu organizaciju na mapu koja se fokusira na pitanja koja ometaju evropsko jedinstvo.

- Poseban predmet brige bit će rastući izazovi multikulturnoj Evropi i sposobnost organizacije da potpuno koristi panevropske vrijednosti, izjavio je Davutoglu.

Političko rukovodstvo Turske izrazilo je snažnu predanost Evropi i dodatnu podršku Vijeću Evrope.

- Imao sam plodne rasprave u Ankari i nadam se rezultatima obnovljenih inicijativa i napora na rješavanju otvorenih pitanja na polju ljudskih prava. Turska će biti ključni faktor u promoviranju snažnijeg razumijevanja različitosti na osnovu poštovanja ljudskih prava i demokratije, kazao je Jagland.

On je primjetio i brige aktivista za ljudska prava u Turskoj i potrebu dodatnih poboljšanja na tom polju.

- Radit ćemo s Turskom u tom pravcu. Primjetio sam snažnu želju za uočljivijom i proaktivnijom ulogom Vijeća Evrope da se suoči s izazovima pred nama i uvjeren sam da će program reformi Vijeća Evrope to osigurati, izjavio je Jagland.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: