Svijet
0

Turska: Prvi dan ofanzive poginulo 40 kurdskih boraca

FENA
Pet turskih vojnika i 40 kurdskih gerilaca poginulo je tokom prvog dana ofenzive turske vojske na sjeveru Iraka, objavio je turski glavni štab.

Turska vojska je objavila u petak da je dan ranije pokrenula kopnenu operaciju na sjeveru Iraka kako bi protjerala kurdske separatističke pobunjenike koji su tamo bazirani, a koji upadaju na turski teritorij i potiču pobunu.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je prethodno da se radi o "ograničenoj" operaciji na baze Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka, javila je u subotu Hina.

"Cilj, zadatak, opseg i parametri te operacije su ograničeni", rekao je Erdogan na televiziji i jamčio da će se oružane snage vratiti na turski teritorij u najkraćem roku, "čim izvrše zadatke".

Premijer je naglasio da Ankara ne namjerava povrijediti teritorijalnu cjelovitost Iraka i objasnio da je u četvrtak telefonirao iračkom premijeru Nouriju al-Malikiju i američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu i informirao ih o operaciji.

Vlada u Bagdadu nije se puno protivila akciji jer, kako je izjavio njezin glasnogovornik, Irak "podržava sigurnost Turske i priznaje da je PKK prijetnja za Tursku i granična područja", rekao je.

Turski glavni štab nije objavio koliko vojnika sudjeluje u operaciji, a nagađanja su proturječna - od svega nekoliko stotina, prema iračkim i američkim izvorima, do nekoliko hiljada, prema turskim medijima.

Ankara, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom, a pretpostavlja se da njihovih boraca na sjeveru Iraka ima oko 4.000.

U sukobu turskih snaga i kurdskih separtista koji se bore za odcjepljenje kurdskog dijela Turske od 1984. poginulo više od 37.000 ljudi.