Prekidaju i vojne sporazume
0

Turska protjeruje izraelskog ambasadora iz Ankare

Sarajevo-x.com
Turska je odlučila proglasiti nepoželjnim izraelskog ambasadora nakon pojedinosti iz UN-ovog izvještaja o napadu na humanitarni konvoj koji je išao prema Gazi u maju prošle godine.

Dužnosnici u Ankari istakli su također da Turska obustavlja sve preostale vojne sporazume s Izraelom. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je da su neki od nalaza iz izvještaja, do kojeg je došao New York Times, neprihvatljivi. Turska želi da se Izrael izvini za napad, ali su Izraelci odbili to učiniti.

Devet turskih propalestinskih aktivista ubijeno je kad su izraelske snage napale humanitarni konvoj u maju 2010. Odnosi između dvije zemlje bili su zamrznuti od prošle godine i tog incidenta, a sada su spušteni na najmanji mogući nivo, javlja dopisnik BBC-a iz Istanbula. U spornom dijelu izvještaja UN-a navodi se da su Izraelci u napadu na humanitarni konvoj koristili prekomjernu silu. No, isto tako, izvještaj sugeriše da je izraelska blokada Gaze bila legalna (humanitarni konvoj je trebao probiti tu blokadu).

Turska je najavila protjerivanje izraelskog ambasadora sat prije nego što se očekuje da će izvještaj biti objavljen. U izvještaju se također navodi da bi Turska i Izrael trebali imati pune diplomatske odnose, te popraviti međusobne odnose u interesu stabilnosti na Bliskom istoku, kao i u interesu međunarodnog mira i sigurnosti.