Svijet
1

Turska: Prodali tone historijskih knjiga po cijeni običnog papira

Klix.ba
Narodna biblioteka Turske prodala je više od 140 tona historijskih tekstova i knjiga antikvarnicama po bagatelnoj cijeni, u vrijednosti cijene papira, nakon čega su ih od antikvarnica po visokim cijenama otkupili kolekcionari.

Historijski tekstovi, knjige i časopisi prodavani su po nevjerovatnoj cijeni od sedam do 25 eurocenti po kilogramu, nakon čega su kupci za njih dobili mnogo više novca stavljajući ih na aukcije i prodajući ih kolekcionarima.

Turski ministar kulture i turizma Omer Čelik je prije nekoliko dana na svome Twitteru napisao da će suzbiti korupciju u Narodnoj biblioteci.

"Otkrili smo neke kriminalne radnje i korupciju u mnogim poslovima vezanim za Narodnu biblioteku. Ona čuva sjećanje na nacionalnu kulturu i ona nas spaja sa međunarodnom kulturom. Stoga ona treba biti zaštićena veoma efikasno i to će biti i učinjeno", napisao je Čelik.

Dodao je kako se čini da nemar koji vlada u biblioteci ima veze sa interesima van nje, te obećao da će taj problem biti riješen na najbolji način. Korupcija je prvi put otkrivena na sastanku bibliotekara kada se došlo do saznanja da su historijske knjige sa oznakom Narodne biblioteke prodane u Odjel za rukopise u Konyi, piše Hurriyet.

Oko 102 tone historijskih knjiga poslane su na otpad 2007. godine, bez da su evidentirane i klasifikovane, a još 45 tona knjiga je naknadno poslano na otpad i u skladišta sa naznakom da trebaju biti izmještene. Potom su u različitim periodima te knjige i tekstovi prodani za sedam do 25 eurocenti po kilogramu.

Danas je moguće pronaći ove knjige sa znakom Narodne biblioteke u antikvarnicama diljem Ankare gdje se prodaju po cijeni od 200 do 500 eura. Novinari Hurriyeta pronašli su dvije takve knjige pisane na armenskom jeziku iz 1800. i 1860. godine, te časopis na grčkom jeziku objavljen 1913. godine.