Svijet
0

Turska: Prisluškivani Erdoganovi razgovori sa svjetskim liderima

FENA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su priskuškivani njegovi razgovori s drugim svjetskim liderima kao dio kampanje njegovih političkih protivnika.

"Telefonski razgovori s premijerima i predsjednicima su slušani. Razgovarao sam s ruskom predsjednikom Vladimirom Putinom sinoć. Samo su međunarodne obavještajne agencije radoznale o sadržaju tog telefonskog poziva, ali ovdje u Turskoj, tužilac može da pripremi proizvoljnu optužnicu i 'burgija' po takvom razgovoru", rekao je Erdogan na sastanku s novinarima turskih medija koji je direktno prenosila televizija.

Agencija Reuters navodi da se Erdogan našao usred borbe za vlast s turskim imamom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD i koji navodno stoji iza serije "isfabrikovanih snimaka" koji su se pojavili na Internetu, zahvaljujući kojima je otkrivena korupcija u najužem Erdoganovom krugu.

Vladini zvaničnici navode da je Gulenova mreža Hizmet izgradila tajni utjecaj u turskoj policiji i pravosuđu tokom prošle decenije i da nelegalno prisluškivanje na hiljade telefonskih razgovora ima za cilj da se "zakuhavaju" krivični predmeti protiv političkih neprijatelja uz pokušaj da se tako utiče na zvaničnu Ankaru - optužbe koje je Gulen negirao.