Svijet
0

Turska prijeti SAD ako Kongres prizna genocid nad Armenima

FENA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u utorak Sjedinjenim Američkim Državama odmazdom ako Zastupnički dom američkog Kongresa izglasa tekst o priznavanju genocida nad Armenima počinjenog pod Otomanskim carstvom.

"Konstatiramo da zajednički smisao postepeno ustupa mjesto sitnim političkim poenima. Stoga, smo već usvojili svoj stav", rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe svoje Stranke pravde i razvoja (AKP).

"Bez obzira na štete koje će Turska pretrpjeti, njeni protivnici će to osjetiti deset puta više", dodao je on.

Erdogan nije tačno naveo mjere odmazde koje namjerava poduzeti protiv turskog saveznika unutar NATO-a.

"Došli smo dotle da razmotrimo nove puteve i metode", rekao je on. "Pređene su sve granice naše tolerancije", dodao je on.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izrazila je u nedjelju svoju odlučnost da stavi tekst na glasanje na jednoj plenarnoj sjednici. Njegovo odobrenje pred komisijom je već izazvalo ljutnju Turske.

Rezolucija priznaje kao genocid masakr u kojem je 1915., pod Otomanskim carstvom, ubijeno 1,5 miliona Armena. Turska priznaje da je samo između 250.000 i 500.000 ljudi izgubilo živote. Ona odbija da govori o genocidu i prijeti povlačenjem svoje logističke podrške operacijama u Iraku, što je od velikog značaja za Amerikance.