Svijet
4

Turska: Pretres u sjedištu časopisa koji je ismijavao Erdogana

FENA
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Turska policija je u ponedjeljak u Istanbulu pretresla sjedište časopisa i zaplijenila njegov posljednji broj koji je na prvoj stranici objavio fotomontažu predsjednika Recepa Tayippa Erdogana kako pravi "selfie" ispred tijela vojnika kojeg su ubili kurdski pobunjenici.

Prema navodima glavnog urednika Cevheri Guvenu, snage reda su se pojavile prvi put u noći ispred prostorija časopisa Nokta.

"Policija je na našim vratima. Sada je 01.30 sati. Mislim da će brojevi Nokte biti zaplijenjeni", napisao je Guven na svom Twitteru.

Našavši praznu zgradu, oni su ponovo došli u 08.30 sati i zaplijenili dokumentaciju.

Dnevni list Hurriyet je objavio kopiju odluke tužilaštva Istanbula o pretresu sjedišta Nokte, zapljenu posljednjeg broja i blokiranje njegovog Twittera zbog "vrijeđanja predsjednika" i "terorističke propagande".

Na prvoj stranici časopisa nalazi se fotomontaža na kojoj se Erdogan, nasmijan, slika svojim mobilnim telefonom ispred odra prekrivenog turskom zastavom.

Ona ilustrira kritike brojnih kritičara šefa države koji ga optužuju da koristi sukobe između vojske i pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK) da bi pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima 1. novembra. Erdogan je oštro odbio ove navode.

Prema Nokti, njena naslovna stranica se inspirira sličnom fotomontažom objavljenom 2013. godine u Guardianu koja prikazuje bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira kako pravi "selfie" ispred oblaka crnog dima od eksplozije u toku rata u Iraku.

Islamsko-konzervativnu vladu redovno kritikuju nevladine organizacije (NVO) za odbranu slobode štampe, koje joj pripisuju pritiske na medije.