|

Turska - prepreka za Balkan?

Turska - prepreka za Balkan?
0
F
FENA
9.11.2006. u 14:49
0
komentara
0

dijeljenja
Turska - prepreka za Balkan?
Problem koji za Bruxelles predstavlja Turska mogao bi isključiti zapadni Balkan iz procesa proširenja Evropske unije, analizira u četvrtak Financial Times izvještaj Evropske komisije o prilikama u zemljama koje bi da se pridruže EU.
Zamor od proširenja je u porastu, primjećuje FT, a birači u bogatim zemljama "stare" Evrope se brinu zbog cijene prihvaćanja velikog broja daleko siromašnijih susjeda u evropski klub.

Usred unutarevropskih dilema u pogledu kapaciteta za daljnje širenje i brzine kojom bi trebalo da se odvija našle su se zemlje kojima bi članstvo u Uniji bilo od najveće koristi - bivše jugoslavenske republike.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Hrvatska bi još i mogla da se provuče kroz mrežu, ali bi ostale države nastale raspadom Jugoslavije mogle da ostanu postrani.

Turska i Kipar su na različite načine važan dio problema.

Nedovršeni sukobi na Balkanu, prije svega nedorečen status Kosova i pitanje može li Bosna i Hercegovina da opstane kao jedinstvena država, podsjetili su stare članice EU na rizik koji su preuzele kada su dozvolile učlanjenje Kipra prije nego što su kiparski Grci i Turci razriješili međusobni spor, piše list.

Bruxelles se nadao da će ih učlanjenje u Uniju podstaći da prevaziđu razlike; isti princip važi i za zapadni Balkan.

Ali ako Turska i Kipar nastave da se svađaju, evropske ambicije bivših jugoslavenskih republika mogle bi da ostanu na ledu čitavu deceniju, pa i više, smatra Financial Times.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.