{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska: Predsjednik odobrio amandmane u vezi s nošenjem marame na univerzitetu

F
23.2.2008. u 08:45
0
0
Turska: Predsjednik odobrio amandmane u vezi s nošenjem marame na univerzitetu
0
Turska: Predsjednik odobrio amandmane u vezi s  nošenjem marame na univerzitetu
Turski predsjednik Abdullah Gul odobrio je spornu izmjenu ustava kojom se ženama dozvoljava nošenje marame na univerzitetima, saopćeno je u petak iz njegova ureda.
Gul ne smatra da su amandmani u suprotnosti s glavnim zakonskim principima, osnovnim zahtjevima republike i proceduralnim pravilima koja uređuju ustavne amandmane", navodi se u saopćenju ureda šefa države, javio je AFP.

"Jasno je da amandmani imaju za cilj jačanje principa jednakosti pred zakonom i prava na obrazovanje, pojašnjavajući i potvrđujući klauzule koje već postoje u ustavu", navodi se u saopćenju.

Revizija koju je predložila Stranka pravde i razvoja na vlasti usvojena je većinom glasova 9. februara u turskom parlamentu, uprkos protestima onih koji smatraju da će ona potkopati princip laičnosti.

Snage koje brane laičnost, kao što je vojska, pravosuđe i univerziteti, smatraju da je marama izazov striktnom odvajanju države i vjere, što je zvanična doktrina u Turskoj.

Branitelji laičnosti smatraju da će ukidanje zabrane nošenja marame na univerzitetima imati za posljedicu izloženost žena pritisku da nose marame i da će otvoriti put mjeri identičnoj onoj u srednjoškolskim ustanovama i državnoj administraciji.

Iako je šef države odobrio ustavnu izmjenu, rasprava o njoj još nije završena. Opozicija je zaprijetila da će osporiti validnost amandmana pred Ustavnim sudom zato što oni krše osnovni princip laičnosti turske republike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: