{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska: Predsjednik odobrio amandmane u vezi s nošenjem marame na univerzitetu

F
23.2.2008. u 08:45
0
0
Turska: Predsjednik odobrio amandmane u vezi s nošenjem marame na univerzitetu
0
Turska: Predsjednik odobrio amandmane u vezi s  nošenjem marame na univerzitetu
Turski predsjednik Abdullah Gul odobrio je spornu izmjenu ustava kojom se ženama dozvoljava nošenje marame na univerzitetima, saopćeno je u petak iz njegova ureda.
Gul ne smatra da su amandmani u suprotnosti s glavnim zakonskim principima, osnovnim zahtjevima republike i proceduralnim pravilima koja uređuju ustavne amandmane", navodi se u saopćenju ureda šefa države, javio je AFP.

"Jasno je da amandmani imaju za cilj jačanje principa jednakosti pred zakonom i prava na obrazovanje, pojašnjavajući i potvrđujući klauzule koje već postoje u ustavu", navodi se u saopćenju.

Revizija koju je predložila Stranka pravde i razvoja na vlasti usvojena je većinom glasova 9. februara u turskom parlamentu, uprkos protestima onih koji smatraju da će ona potkopati princip laičnosti.

Snage koje brane laičnost, kao što je vojska, pravosuđe i univerziteti, smatraju da je marama izazov striktnom odvajanju države i vjere, što je zvanična doktrina u Turskoj.

Branitelji laičnosti smatraju da će ukidanje zabrane nošenja marame na univerzitetima imati za posljedicu izloženost žena pritisku da nose marame i da će otvoriti put mjeri identičnoj onoj u srednjoškolskim ustanovama i državnoj administraciji.

Iako je šef države odobrio ustavnu izmjenu, rasprava o njoj još nije završena. Opozicija je zaprijetila da će osporiti validnost amandmana pred Ustavnim sudom zato što oni krše osnovni princip laičnosti turske republike.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: