Svijet
0

Turska policija upotrijebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turska policija upotrijebila je danas suzavac i vodene topove protiv više stotina demonstranata u Ankari, dan nakon nasilnih sukoba povodom godišnjice antivladinih demonstrancija u centru Istanbula.

Policija je pokušala da rastjera oko 500 demonstranata sa trga Kizilaj u centru Ankare koji su se okupili da obilježe pogibiju 26-godišnjeg demonstranta Ethema Sarisuluka, koga je policija na istom mjestu ubila prije godinu dana.

"Ubica Ethema je policija Partije pravde i razvoja", "Ovo je tek početak" i "Nastavit ćemo da se borimo" uzvikivali su demonstranti u Ankari.

Partija pravde i razvoja (AKP) je vladajuća stranka u Turskoj.

Današnji protesti uslijedili su nakon jučerašnjih sukoba policije i demonstranata u Istanbulu i Ankari na godišnjicu antivladinih demonstracija u parku Gazi. Policija u Istanbulu juče je upotrijebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata koji su pokušali da se okupe na trgu Taksim.

U Ankari su demonstranti juče gađali policiju petardama i drugim pirotehničkim sredstvima, koja je odgovorila suzavcem i vodenim topovima, podsjeća "Glas Rusije".