Svijet
0

Turska policija uhapsila više od 40 pripadnika Hezbollaha

FENA
Turska policija uhapsila je više od 40 osumnjičenih pripadnika zabranjene turske islamističke grupe Hezbollah, javila je u petak državna novinska agencija Anadolija.

Operacije protiv grupe izvedene su u Konji, Mersinu, Diyarbakiru i Istanbulu, a svi osumnjičeni su prebačeni u Konju, javila je agencija.

U agencijskoj vijesti se navodi kako se vjeruje da su osumnjičeni bili umiješani u ranije nasilne operacije grupe u Turskoj.

Policijski zvaničnik izjavio je Reutersu da je operacija izvedena prošlog mjeseca i da će sudski postupci protiv osumnjičenih najvjerovotnije početi u februaru.

Prošle je godine 30 članova grupe, za koju se vjeruje da je povezana s libanskim pokretom Hezbollah, koji ima iransku podršku, osuđeno na doživotne robije zbog niza ubistava u 1990-im.

Hezbollah se pojavio u kasnim 1980-im tokom borbi između kurdskih separsatističkih gerilaca i turskih vojnika. Vojska je ubila brojne ljude, napadajući uglavnom simaptizere kurdskih separatističkih pobunjenika.

To je izazvalo spekulacije da grupa, koja nastoji zamijeniti tursko sekulrno uređenje državom zasnovanom na islamskom zakonu, ima pristanak države. Ankara je, međutim, to negirala i pokrenula je akciju slamanja pobunjenika u 2000. godini.