Svijet
3

Turska policija uhapsila šest osoba nakon ubistva ruskog ambasadora

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska policija uhapsila je šestero ljudi nakon ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u kojeg je pucao u policajac van dužnosti koji je uzvikivao "Ne zaboravite Alep" i "Allahu ekber".

Državna novinska agencija Anadolija javila je u utorak da su majka, otac, dvije sestre i dvoje ostalih rođaka privedeni u pritvor u zapadnoj pokrajini Aydin, dok je njegov cimer u Ankari također uhapšen.

Policija provodi jutros istragu ispred umjetničke galerije u kojoj je ubijen ambasador Karlov. Kombi odjela za krivične istrage bio je parkiran pred zgradom u kojoj je sinoć bila izložba kojoj je prisustvovao ruski ambasador.

Sjedinjene Države saopćile su da će tri njene diplomatske misije biti zatvorene u utorak nakon što je otvorena vatra ispred američke ambasade u Ankari tokom noći. Ambasada je u blizini umjetničke galerije u kojoj je ubijen Karlov, a turska policija je uhapsila jednog čovjeka zbog tog incidenta, javili su državni mediji.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je u utorak da su ministri vanjskih poslova dvije zemlje naglasili potrebu na ulaganju više napora u efikasnoj borbi protiv terorizma u telefonskom razgovoru tokom noći.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana sastat će se u Moskvi tokom dana kako bi raspravljali o krizi u Siriji. Ruska delegacija trebala bi stići u Ankaru u 11 sati po lokalnom vremenu kako bi provela istragu napada, javila je TV stanica CNN Turk.

Turska se suočava s višestrukim sigurnosnim prijetnjama, uključujući i one od militantne grupe Islamska država. Portparol radikalne sunitske grupe zatražio je od pristalica širom svijeta da izvode nove napade, izdvajajući turske diplomatske, vojne i finansijske interese kao moguće mete.

Visoki turski zvaničnik izjavio je, ipak, kako postoje "snažni nagovještaji" da je napadač pripadao mreži imama sa sjedištem u SAD-u, Fetullaha Gulena, za koga Ankara navodi da stoji iza propalog puča u julu. Erdogan je osudio Gulena kao teroristu, ali je imam, njegov bivši saveznik, negirao optužbe i također je demantovao svaku ulogu u ubistvu ruskog ambasadora.

Snimak prikazuje napadača kako uzvikuje: "Ne zaboravite Alep, ne zaboravite Siriju!" i "Allahu ekber" (Bog je najveći). On je hodao galerijom i galamio dok je držao pištolj u jednoj ruci i mahao drugom.

Rusija je saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njeni zračni udari pomogli su sirijskim snagama da skrše pobunjenički otpor prošle sedmice u Alepu. Turska, koja poziva na Assadovo svrgavanje, popravlja veze s Moskvom nakon što je oborila ruski avion iznad Sirije u prošloj godini, navodi Reuters.