Svijet
0

Turska otvorila pregovore s EU-om u dva poglavlja

FENA
Turska je u srijedu otvorila pregovore u dva nova poglavlja evropske pravne stečevine, a Evropska komisija je izrazila očekivanja da će otvoriti još dva ili tri poglavlja tokom slovenskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Turska, koja je pristupne pregovore otvorila 4. oktobra 2005. godine, do sada je otvorila ukupno šest poglavlja, računajući i danas otvorena Transeuropske mreže i Zaštita potrošača i zdravlja.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je na konferenciji za novinare izjavio da otvaranje ovih dvaju poglavlja pokazuje da je pristupni proces s Turskom "u tračnicama", da se nastavlja i pokazuje rezultate. Također je rekao da je realno očekivati da Ankara otvori još dva ili tri poglavlja u prvoj polovici sljedeće godine.

Turska je otvorila ova dva poglavlja nakon što je na prošlosedmičnom samitu prihvaćen francuski prijedlog o osnivanju skupine za razmišljanje, koja bi se, prema francuskoj interpretaciji, trebala baviti i budućim proširenjem. Francuska se najglasnije protivi nastavku pregovora s Turskom i prijetila potpunim zaustavljanjem pregovora ako se čelnici EU-a ne slože s njezinim prijedlogom za osnivanje skupine za razmišljanje.

Evropsko vijeće je na samitu prošle sedmice odobrilo mandat i izabralo predsjedavajućega i dva potpredsjednika te skupine. Prema odobrenom mandatu, prvobitni prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja znatno je razvodnjen i nigdje se ne spominje ni proširenje ni buduće granice EU-a.

Međutim, Sarkozy je nakon tog samita interpretirao mandat te skupine na način da će se ona baviti, između ostaloga, i budućim granicama EU-a. Budući da Sarkozy stalno ističe da Turska ne spada u Evropu, nego u malu Aziju, njegovu inicijativu o osnivanju te skupine neke članice tumači kao zaobilazni način da se Turskoj zatvore vrata EU-a.

U decembru 2006. EU je zamrznula otvaranje pregovora u osam poglavlja te zatvaranje svih poglavlja dok Turska ne otvori svoje zračne i morske luke za kiparske zrakoplove i brodove.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan pozvao je članice EU-a da poštuju sporazume i nastave pregovore. "Jedno od najboljih evropskih načela jeste da se dogovori poštuju - pacta sunt servanda. Nema sumnje da neke zemlje pokušavaju potkopati naš pristupni proces", rekao je Babacan ne spominjući nijednu zemlju.

"Države članice su se saglasile da se pregovori s Turskom otvore i da je cilj pristupnih pregovora punopravno članstvo sa svim pravima i obavezama", rekao je Babacan.