Brisel
0

Turska otvorila jedno poglavlje u pregovorima s EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska je danas na međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu otvorila pregovore u poglavlju okoliš, što je 12. otvoreno poglavlje od početka turskih pristupnih pregovora prije četiri godine.

Turska je započela pregovore zajedno s Hrvatskom u oktobru 2005. i u protekle četiri godine uspjela je otvoriti 12 poglavlja, od kojih je jedno, Nauka i istraživanje, zatvoreno. EU je zamrznula Turskoj osam poglavlja zbog nepoštivanja Ankarskog protokola o normalizaciji odnosa s Kiprom. Osim toga, Kipar je najavio da će za dodatnih šest poglavlja tražiti ispunjavanje dodatnih uvjeta, javila je Hina.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu tu je blokadu nazvao "nepravednom i politički motiviranom".

  • Iz nekih političkih razloga neka su poglavlja blokirana, ali mi ćemo nastaviti s našim pripremama za članstvo kao da se ništa ne događa, izjavio je Davutoglu na konferenciji za novinare nakon pristupne konferencije.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da unutar EU-a sve više raste svijest o strateškoj važnosti turskog pridruživanja Uniji, ali da "to ne znači da postoji saglasnost" među zemljama članicama i da se o tome vodi "živahna rasprava unutar Unije“.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je rekao da se Turska u proteklih nekoliko godina promijenila na bolje i da se ta činjenica može pripisati približavanju Evropskoj uniji.

Ministar Davutoglu je izrazio nadu da će i Turska uskoro moći dobiti bezvizni režim za ulazak njezinih državljana u schengenski prostor, nakon što je to uspjelo nekim zemljama zapadnog Balkana.

  • Učinit ćemo sve što se od nas traži i kada ispunimo sve uvjete i ne dobijemo li tada bezvizni režim onda ćemo moći reći da postoje dvostruki standardi, rekao je Davutoglu.